T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / YENİŞEHİR - Ali Emiri Ortaokulu

Okulumuzun Tarihçesi ve Ali Emiri Efendi'nin Hayatı

OKULUMUZUN TARİHÇESİ

Okulumuz birçok imkâna sahip Diyarbakır ili Yenişehir ilçesinde yer alan köklü bir okuldur. Okulumuz, 1958-1959 Eğitim – Öğretim yılında hizmet vermeye başlamıştır. Şehrimizde açılan ilk ortaokuldur. Hizmete başladığı yıl ortaokul binası için yer bulunamadığından Ziya Gökalp Lisesi Ek Binası'nda eğitime başlamıştır. 1960 yılında temeli atılan 27 Mayıs İlkokulu, 1961-1962 öğretim yılında Ali Emiri Ortaokulu olarak tedrisata başlamıştır. 1978-1979 eğitim – öğretim yılında okulu yakınında bulunan fakir çocukları yetiştirme yurduna ait bina okul bünyesine eklenmiştir. Böylece derslik sayısı arttırılarak ihtiyaca cevap verilmiştir. Adını Diyarbakır'ın yetiştirdiği edebiyat araştırmacısı, şair, tarihçi, kütüphaneci, büyük düşünür Ali Emiri Efendi'den almıştır. Okul açıldığı günden bugüne birçok alanda eser vermiş; akademisyen, yazar, şair, iş adamı vb. mezunlar vermiştir.

 

ALİ EMİRİ EFENDİ

1857 yılında Diyarbakır'da doğan Ali Emiri Efendi; Diyarbakır'ın köklü ve aydın bir ailesine mensuptur. Seyit ve şerif soyundan gelmektedir. Diyarbakır'ın ünlü şairlerinden Saim Mehmet Emiri Çelebi'nin torunlarından Seyit Mehmet Şerif Efendi'nin oğludur. İyi bir öğrenim görmesinde ve yetişmesinde ailesinin büyük rolü olmuştur. Küçük yaştan itibaren okumaya ve öğrenmeye olan merakı, yaşamı boyunca da devam etmiş ve hayatının gayesi haline gelmiştir. Arapça ve Farsça bilmektedir. Alet ilimleri ve hat sanatında ustalaşmıştır. 1916 yılında büyük bir özveriyle bir araya topladığı eserlerle kendisine tahsis edilen bir kütüphane kurmuş ve bu kütüphaneyi millete vakfederek adını " Millet Kütüphanesi" koymuştur.

Eserleri: Aba ül – akvam, Abdül – Mü'min Lütfi Paşa, Asaf – name

Ali Emiri Efendi ünlü yazar, düşünür ve kütüphaneci olarak anılmaktadır. 23 Ocak 1924 tarihinde İstanbul'da  vefat etmiştir.

 

     

     

09-07-2021

 

09-07-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.07.2021 - Güncelleme: 09.07.2021 11:44 - Görüntülenme: 1460
  Beğen | 9  kişi beğendi